Jakie właściwości mają daktyle

fotDaktyle stają się coraz bardziej popularne. Doceniamy nie tylko ich walory smakowe, ale także właściwości odżywcze i zdrowotne.

Daktyle i ich właściwości

Ze względu na wartości odżywcze Arabowie nazywają daktyle „chlebem życia”. Ich codzienne spożywanie zapewnia im siły witalne i długowieczność. Uważają go także za niezawodny afrodyzjak.

Rzeczywiście surowe owoce daktylowca zawierają wiele cennych składników. Daktyle to przede wszystkim źródło energii. Wystarczy jeden daktyl, by po 30 minutach znikło  zmęczenie. Właściwości te daktyle zawdzięczają dużej zawartości cukrów prostych, które są łatwo przyswajalne. Te cechy regeneracyjne daktyli wykorzystywane są w diecie sportowców.

Mimo dużej zawartości cukrów, daktyle nie podnoszą poziomu cukru we krwi, więc mogą być jedzone nawet przez diabetyków, ale muszą zachować ostrożność.

Drugim istotnym składnikiem zawartym w daktylach jest potas i to w dużych ilościach (Więcej tutaj: http://organichouse.eu/). 100 g świeżych owoców zawiera go 648 miligramów. Potas wraz z witaminami B1, B2, B3 oraz salicylami bardzo dobrze wpływa na układ sercowo-nerwowy. Daktyle obniżają ciśnienie krwi, poziom złego cholesterolu, a tym samym zapobiegają miażdżycy, zakrzepom, zawałom serca, wylewom i udarom mózgu. Daktyle szczególnie polecane są osobom, które zażywają leki moczopędne wypłukujące potas z organizmu.

Trzecim cennym składnikiem daktyli jest błonnik, który reguluje pracę układu trawiennego. Daktyle zapobiegają zaparciom, przyśpieszają przemianę materii i z tego powodu zalecane są przy dietach odchudzających, mimo że są kaloryczne.

To jednak nie wszystkie zalety daktyli. Zawarte w nich przeciwutleniacze zwalczają wolne rodniki i opóźniają proces starzenia się komórek, wzmacniają odporność organizmu, stosowane są w profilaktyce chorób nowotworowych układu trawiennego.

Na rynku dostępne są daktyle świeże i suszone. Jedne i drugie mają porównywalne właściwości. Daktyle suszone zawierają nieco więcej błonnika niż daktyle surowe. Wybierając daktyle suszone należy zwrócić uwagę, czy były suszone naturalnie na słońcu. Takie daktyle wolne są od szkodliwych konserwantów. Najlepsze są owoce pochodzące z  upraw ekologicznych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge