Błędy w odżywianiu

W przypadku jednostronnego odżywiania się najczęściej występuje brak tylko niektórych witamin, awitaminozy dotyczą nie wszystkich witamin. W przypadku schorzeń wywołanych niedoborem witamin zastosowanie odpowiedniej ilości tych związków przy właściwym sposobi-podania powoduje ustąpienie objawów choroby towarzyszącej tym niedoborom.

Odpowiednia dieta i higieniczny tryb życia w pełni zapobiec; niedoborowi witamin. Niekiedy wykorzystuje się lecznicze właściwość witamin w chorobach, które nie są wywołane bezpośrednio brakiem witamin. Stosuje się wtedy dawki znacznie przekraczające zapotrzebowanie na te witaminy. Należy jednak zwrócić uwagę, że niektóre witaminy zwłaszcza rozpuszczalne w tłuszczach, podawane w dużych ilościach. mogą powodować zatrucia, które określa się jako hiperwitaminozy.

Niektóre witaminy mają większą zdolność magazynowania się w organizmie i nawet utrzymujący się przez dłuższy czas ich niedobór w pożywieniu nie prowadzi do hipowitaminoz. Z tego względu ich lecznicze zastosowanie w” stanach niedoboru może ograniczać się do podawania większych dawek co pewien czas.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge